Preprečite zakisanost telesa s tem seznamom hrane, ki deluje bazično

Zadnji dve knjigi, ki sem jih prebral, sta bili na temo zakisanost telesa oz. vpliva hrane na pH vrednost našega telesa.

Tako sem se odločil, da naredim kratek seznam hrane, ki preprečujejo zakisanost telesa, da lahko kadarkoli pregledam seznam in obnovim znanje. Koristil pa bo tudi komu od vas.

Kaj pravzaprav je zakisanost telesa?

Za podrobno razlogo vam sicer priporočam, da si preberete kakšno knjigo na to temo, na kratko pa lahko povzamem, da hrana, ki jo uživamo, povzroča v telesu kislo ali bazično stanje. Prekomerno uživanje hrane, ki povzroča kislost v telesu privede do številnih bolezni današnjega časa.

Zraven hrane vplivajo na kislo stanje v telesu tudi drugi dogodki (fizični, čustveni, duševni) v našem življenju kot so: smrt v družini, ločitev, finance, služba, stres, selitev, otroci, … Zraven tega, da je hrana pri vsem skupaj najbolj pomembna, lahko na njo tudi najlažje vplivamo.

Seveda, če hočemo.

Bazičnost oz. kislost telesa se meri z lakmusovim papirjem na slini ali urinu. Test opravimo zjutraj.

Verjetno ne rabim posebej pisati, da vsa hrana, ki je označena kot nezdrava, povzroča zakisanost telesa. Seznem te verjetno ni potreben. Priporočljivo je uživati hrano v razmerju 80:20. 80% hrane, ki povzroča bazičnost in 20% hrane, ki povzroča kislost.

Seznam bazične hrane

Okus hrane nima povezave s tem kako hrana vpliva na ravnovesje kislo-bazično. Lep primer za to je limona, ki daje zelo bazično reakcijo. Poudarjena hrana povzroča močno bazičnost. Umetno pridelana in močno predelana hrana prav tako izgubi na bazičnosti.

Sadje

Ananas, avokado, banane, dateljni, dinja, fige, grenivka, grozdje, hruške, jagode, kaki, kivi, kosmulje, kutina, limeta, limona, lubenica, mandarine, mango, marelice, melone, nektarine, papaja, pasijonka in rozine.

Zelenjava

Artičoke, avokado, beluši, blitva, bučke, čebula, endivija, haloge, koleraba, korenje, kudzu, leča, morske rastline (alge), peteršilj, regrat, zelena, listnata zelena solata, sladki krompir in vodna kreša.

Žitarice

Amarant, kvinoja in proso povzročajo rahlo bazičnost.

Stročnice

Grah, limski fižol in izdelki iz soje.

Oreški

Mandlji, kostanj in svež kokos.

Semena

Alfaalfa kalčki, bučna semena, chia in redkvice.

Sadni in zelenjavni sokovi

Vso sadje iz katerega lahko iztisnete sok, korenje, peteršilj, pšenični kalčki in zelena.

Čaji

Skoraj vsi zeliščni čaji povzročajo bazičnost, prav tako: alfaalfa, detelja, meta, poprova meta, ingver in žajbelj. Opozorilo: črni čaj in kava povzročata močno kislost.

Začimbe

Agaragar, bazilika, kajenski poper, česen, drobnjak, rdeča paprika, lovorov list ter zeliščna in morska sol.

Share if you care 🙂