Preklopil sem na VPS gostovanje

Kljub temu, da se na tem blogu ne dogaja kaj veliko, ne pomeni, da so tudi drugi moji projekti tako pasivni.

V preteklih nekaj dneh sem zamenjal gostovanje iz t.i. deljenega gostovanja (ang. shared hosting) na VPS gostovanje.

Sicer nisem nek poznavalec, ampak če pravilno razumem, pri deljenem gostovanju vsi na tem gostovanju uporabljajo dodeljene nastavitve, medtem ko jih pri VPS samo ti. To pomeni tudi to, da si vse stvari lahko poljubno izbereš in nadgradiš.

Razlog za zamenjavo je bil tudi ponudnik za pošiljanje email sporočil, ki ga uporabljam. Porablja namreč veliko resursov, tako da ni dovoljen na običajnem gostovanju. Pri Žabcu, kjer imam gostovanje že od svojih začetkov, so mi dolgo časa gledali skozi prste, zdaj pa smo se dogovorili za nadgradnjo.

Prednosti VPS gostovanja

Prednosti VPS-a je kar nekaj, večina pa je povezana s hitrejšim nalaganjem spletnih strani.

Tukaj ne bom pisal o vseh prednostih, omenim naj samo dve. Med seboj sta seveda povezani.

Boljša uporabniška izkušnja

Hitrejše nalaganje spletne strani pripomore k boljši uporabniški izkušnji obiskovalcev.

Ste že kdaj prišli na stran, ki se je odpirala 20 sekund. Res nadležna zadeva in kar velik procent ljudi prej klikne gumbek za nazaj ali zapre stran, saj s tem niso zadovoljni. Saj veste kako smo vsi neučakani na spletu.

Idealno nalaganje spletne strani je do 2 sekundi. Po tem pa z vsako sekundo nalaganja % konverzije pada.

Boljše pozicije v Googlu

Tudi Google nagrajuje hitro nalaganje spletne strani, saj to sodi med eno izmed stvari za optimizacijo spletne strani za iskalnike.

Hitrejše nalaganje spletne strani ima tako večjo verjetnost za boljšo pozicijo. Seveda pa je za sam SEO še veliko drugih faktorjev.

Žabec VPS

Tako kot moje prvo gostovanje, je tudi VPS gostovanje pri podjetju Zabec.net

Z njimi sem že vrsto let zelo zadovljen, tako da ni bilo kaj dosti za razmišljati.

Tudi paket so mi glede na moje potrebe prilagodili, ne glede na to, da si lahko pri samem izboru VPS gostovanja po večini vse stvari sam določiš.

Tudi moj blog se sedaj nalaga kar nekaj hitreje, kljub temu, da na sami optimizaciji nisem kaj dosti delal. Bom se tega lotil v naslednjih tednih, ko bom vse moje strani malo optimiziral za hitrost.

V kolikor tudi ti potrebuješ dobro gostovanje in predvsem odlično podporo (kar je veliko bolj pomembno, kot cena), ti priporočam, da si ogledaš njihovo stran in izbereš običajno ali VPS gostovanje, odvisno kakšne so tvoje potrebe.