Zobne ščetke – klasične ali električne?

Pred nekaj dnevi sem si v oddaji 24ur inšpektor z zanimanjem ogledal oddajo o zobnik ščetkah, pastah, aparatih, čakalnih vrstah in ostalem kar so povedali v oddaji.

Med naštetim me je najbolj zanimalo ravno glede zobnih ščetk, saj sem pred kratkim dobil električno zobno ščetko in me je zanimalo kaj bodo povedali o njeni uporabi. Presenetilo me je to, da naj bi za odrasle bile malo bolj priporočljive navadne ščetke, za otroke in tiste malo manj motorično spretne pa električne ščetke. Pri tem so poudarili tudi to, da je za najboljše rezultate potrebna dodatna uporaba zobne nitke ali krtačke.

Sam še vedno uporabljam obe ščetki. Pri električni me včasih še vedno moti močno brnenje, še posebej, če jo nastaviš na visoke obrate. Tako mi včasih pozno ponoči ali zgodaj zjutaj ni za poslušati tega zvoka in uporabim “tiho” ščetko.

Glede klasičnih ščetk so poudarili, da mora biti glava mala, ščetine pa čim bolj mehke. Med tiste z najbolj nežnimi ščetinami sodijo Curaproxove https://latoka.si/collections/zobne-scetke, kjer imajo njihove najtanjše premer samo 0,08mm.

To je model 12460, če vas zanima 🙂

Čas za zamenjavo ščetke je torej takrat, ko ščetine na njej niso več tako mehke.

Zadnjič sem sicer na eni strani prebral, da nekateri celo 12 krat na leto menjajo svojo ščetko. To je vsak mesec. Ti bi že lahko imeli članarino.

Glede zobnih past so povedali, da je flour v njih zelo pomemben v primernih količinah in da je veliko znanstvenih raziskav, ki potrjejo, da flour zavira nastanek kariesa. Kljub temu se predvsem na spletu na veliko prodaja zobne paste brez njega, kar nekateri navajajo tudi kot prednost, čeprav to ne drži.

Dotaknili so se tudi zobnih past za bolj bele zobe in na kratko lahko povem, da nimajo skoraj nobenega efekta. Če želite imeti bolj bele zobe, se boste morali dogovoriti z zobozdravnikom za njegovo profesionalno storitev.

Zaključili so še s problemom z ortodonti, kjer lahko nekateri čakajo tudi po več let, da dobijo zobni aparat. Ali kot je zgovorno povedala ena od vprašanih, da je za sina začela urejati zobni aparat pri 11 letih in upala, da ga bo nosil v srednji šoli, sedaj pa kaže, da ga bo dobil komaj na fakulteti.