Hobotnica izpod peke – recept za začetnike

Hobotnica izpod peke je za mene ena izmed najboljših jedi, ki se pripravijo v saču.

Pred približno enim mesecem sem se jo prvič spravil delat. Bil je že skrajni čas, saj sem sač iz Sarajeva prinesel že pred kakšnim letom.

Na začetku sem preveril vsaj deset različnih receptov in si na koncu izpisal kratek recept za hobotnico izpod peke, ki jo lahko pripravi vsak, ne glede na to ali jo je že delal ali ne.

Do sedaj sem jo naredil dva krat po tem receptu in v obeh primerih je bila zelo dobra. Seveda lahko po želji dodate tudi ostale stvari.

Spodaj najdete najprej postrebne sestavine, potem pa še postopek z opombami.

Sestavine – hobotnica izpod peke

  • hobotnica – 1,2 do 2kg, lahko tudi dve manjši
  • cca. 1,5 kg krompirja – odvisno od velikosti sača in števila oseb
  • malo ostale zelenjave po želji (bučke, korenček, čebula)
  • 3 dl olivnega olja
  • 1 dl belega vina
  • petršilj, česen, sol in poper
  • sač in drva 🙂

Predpriprava

Priporočam svežo hobotnico, ki pa jo morate vsaj za nekaj ur zamrzniti. Najbolje preko noči. Če kupite zamrznjeno, preskočite prvi korak predpriprave 🙂

Krompir in ostalo zelenjavo olupite in narežete na polovice ali četrtine.

Pripravite marinado iz 1 dl olivnega olja, 1dl vina, petršilja, nekaj strokov česna, soli in popra.

sač za podpeko

Recept

Kurit začnite dovolj hitro, da si pripravite dovolj žerjavice. Cca. eno uro pred začetkom pečenja oz. 2,5 uri preden bi radi jedli.

Pod sač date žerjavico in vanj vlijete 1dl olivnega olja, da se segreje. Na njem popečete hobotnico (seveda pred tem odtaljeno). Na vsaki strani po par minut, da malo zakrkne, spusti vodo in spremeni barvo.

hobotnica v saču

Hobotnico odstavite in v sač položite krompir ter ostalo zelenjavo. Vse skupaj solite, poprate in prelijete z 1dl olivnega olja. Na vrh dodate hobotnico, ki je ni potrebno dodatno soliti. Sač pokrijte in nanj postavite žerjavico.

hobotnica in zelenjava

Tako pečete 30 min, pri tem pa lahko na 10 minut preverite, če je vse ok. Hobotnica bo spustila vodo, ki pa lahko ostane notri. V primeru, da je vode (omake) zelo dosti, jo lahko nekoliko odbašete.

Po 30. minutah hobotnico obrnete in vse skupaj prelijete z marinado, ki ste jo pripravili. Še enkrat pečete cca. 30 minut.

Proti koncu raje 10 minut prej preverite, če je še kaj vode, da se ne bi na dnu zažgala. Če je na koncu še vedno veliko tekočine, lahko malo pečete z odprtim sačem. Tako izpari še preostanek tekočine, zelenjava pa se nekoliko zapeče.

Čim prej postrežite, saj ste verjetno že zelo lačni, hobotnica in krompir pa sta boljša topla.

To je to! Pa dober tek!

recept hobotnica izpod peke

V kolikor ne dobite dovolj velike, lahko uporabite dve manjši

p.s.: hobotnica izpod peke se lahko pripravi tudi na druge načine, ta recept je le med bolj enostavnimi.