Restavracije v Beogradu, ki jih morate preizkusiti

Da je Srbija in, še posebej, Beograd znana po dobri hrani verjetno ni novost. Glede na to, da sem se ravno vrnil iz Beograda lahko to samo potrdim in kot dokaz objavim nekaj izkušenj.

V kolikor se boste odpravili v Beograd lahko obiščete kakšno od teh restavracij.

Restavracija Proleče

Začnimo s pravo srbsko restavracijo, kjer jedo domačini. Star inventar odlično nadomesti zelo dobra hrana, prijazno osebje in nizka cena. Nahaja se na vogalu Vuka Karadžića 11, le nekaj metrov stran od ulice Kneza Mihajla.

proleče restavracija, Beograd

Proleče restavracija, Beograd

Knez Mihajla

Na “glavni” peš promenadi Beograda najdete kar nekaj restavracij in slaščičarn. Midva sva preizkusila tortice v Choco cafe.

Choco cafe

Choco cafe

Supermarket Deli – zajtrk za celi dan

V Beogradu najdeš zelo veliko sodobnih restavracij, kjer na prvi pogled ne veš točno ali je to kavarna, restavracija, bar ali klub.

Odlično vzdušje in velik izbor hrane (tudi zajtrkov) najdete v Supermarket Deli – to je ime lokala, ni navadna trgovina.

Nahaja se na Topličin venac 19-21 (prav tako nekaj 10 metrov od Ulice Kneza Mihajla, pravzaprav nekoliko dalje kot prva restavracija Proleče, na drugi strani parka).

Supermarket deli Beograd

Supermarket deli Beograd

Kumbara – “must eat” če greste na Avalo

Če se boste odpravili na Avalo, se morate ustaviti v tej restavraciji. Na stenah imajo fotografije številnih znanih oseb, ki so tukaj že jedle, tako da zakaj ne bi še vi.

Naslov je Kumbara Nacionalni Restoran, General Ždanova 36, 11000 Belgrade. Priporočajo jedi “izpod sača”. Tudi jaz.

Restavracija Kumbara

Restavracija Kumbara

Zemun – Stara Carinarnica

V kolikor si boste v Beogradu ogledali predel Zemun, najdete ob reki številne lepe restavracije s pogledom na Donavo.

Midva sva bila nekoli zgodnja, tako da so bile v večini še zaprte (prav tako je bilo slabo vreme, tako da ne bi tako uživala v pogledu), a sva po naključju zašla v Staro carinarnico (ime restavracije,  ulica Kej Oslobođenja). Odlična restavracija, zelo lepo opremljena.

Stara carinarnica Zemun

Stara carinarnica Zemun

Seveda ne smete izpustiti Skadarlije

Na Skadarliji najdete veliko dobrih restavracij, tako da se lahko odločite glede na meni, zunanjost ali, če boste prišli na večerjo, kje boste sploh dobili prosto mesto.

Najbolj znana je verjetno Tri šešira, a ker sem jo že obiskal na prejšnjem obisku Beograda, v restavraciji Moj šešir se hvalijo, da je najboljša (do 17h so nama ponudili tudi 20% popusta na vse), a sva na koncu izbrala restavracijo Putujući glumac, kjer je bila porcija mešanega mesa na žaru prevelika. Tudi vse ostalo je bilo tako kot mora biti.

Restavracija Putujuči glumac na Skadarliji

Restavracija Putujuči glumac na Skadarliji

?

Ne da ne vem kako se je reklo tej restavraciji, ampak se ji reče tako. Samo “?”.

Zelo prijazen in zgovoren natakar nama je za zajtrk ponudil ocvrte toaste (vegi) in nek pastirski zajtrk. Nekako je pozabil omeniti, da je to za dve osebi, tako da sem se pršuta, kajmaka in sira napokal za cel dan. Tudi cena za “zajtrk” je bila tako kar visoka.

? restavracija v Beogradu

? restavracija v Beogradu

Lorenzo & Kakalamba – save the best for last

Pred odhodom domov sva se odločila, da obiščema še eno restavracijo. Odlična poteza. Restavracijo Lorenzo & Kakalamba najdete na Cvijićeva 110, čeprav je njen pravi naslov verjetno na kakšnem drugem planetu.

Od zunaj jo boste mogoče težko opazili, ko boste vstopili, pa ne boste prepričani ali ste prišli v kakšen cirkus, skladišče krame ali restavracijo. Srbsko-italijanska restavracija je dekorirana na prav poseben način. Različne mize, stoli, celo stropi, na stotine dodatkov in predmetov, ki zelo poživijo prostor. Tudi moj prvi odziv je bil manjši šok, a zelo hitro vidiš, da si prišel v prav posebno restavracijo z neobičajnim stilom.

Če ti to ni jasno na prvi pogled, to hitro ugotoviš, ko na deževni dan komaj dobiš prosto mizo. Na meniju so srbske in italijanske specialite, tako da boste hitro našli kaj zase. Vse je bilo zelo dobro, cena s pijačo pa še vedno solidnih 40€ za 2 osebi. Vsekakor priporočam.

Restavracija Lorenzo & Kakalamba

Restavracija Lorenzo & Kakalamba

To so bile restavracije, ki sva jih v Beogradu obiskala. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da najdete roštilj restavracijo na vsakih nekaj metrov in da nikoli niste veliko oddaljeni od čevapčičev in pleskavic. Zelo veliko je tudi pekarn, kjer najdete bureke, pice in ostale hitre prigrizke.

Toliko o hrani, ostale informacije o izletu in znamenitosti bom napisal na strani Beograd, tako da si boste tudi sami lahko pripravili plan za odličen nekajdnevni izlet v Beograd.