Ali tudi vi prehitro obsojate?

Vsak se je že kdaj ujel v kakšno obsojanje drugega, prehitro posploševanje ali pridiganje o stereotipih …

… in nič ni bilo hudega.

Dokler se to ne zgodi tebi.

Komaj potem opaziš do kakšnih neumnosti lahko pripelje takšno razmišljanje.

Pred nekaj dnevi sem bil v mojem priljubljenem kafiču in ker moje “stranke” še ni bilo, sem se med čakanjem začel pogovarjati z natakarico. Po nekaj stavkih me je vprašala, če sem jaz potnik za kakšno podjetje. Glede na situacijo je zelo dobro sklepala:

  • v roki sem imel kup papirjev, ki so zgledali kot dobavnica
  • prišel sem v dopoldanskem času, “ko se dela”
  • tam sem bil že tretjič v enem tednu (res bo treba to zmanjšati)

Ko sem ji povedal, da sem zavarovalni agent in da sem zaradi tega tam, je bil njen odziv:

“aja, torej napizduješ ljudi”

Holy Shit!!!

zavarovalni-agent

Čeprav sem sprejel s smehom, mi ni bilo vseeno, ker:

  • mislim, da je velika večina zavarovalnih zastopnikov poštenih (če vedno ne dobite najnižje cene, še ne pomeni, da zavarovalni zastopnik ni pošten. Tudi piva si vedno ne kupite na razprodaji, ampak včasih na Petrolu, nočnem klubu ali Kredarici, kjer so cene lahko krat tri, pivo pa enako.)
  • mislim, da sodim v sam vrh teh poštenih

Ko se pogovarjamo o povprečjih, ji niti ne smem zameriti, saj je po ameriški raziskavi potrošnikov poklic zavarovalnega zastopnika drugi najmanj zaupanja vreden poklic.

Prvi so prodajalci avtomobilov.

Če se pogovarjamo o posameznikih, pa je lahko takšno sklepanje zelo napačno, saj je posameznik samo del celotne mase, ki se je uporabila za računanje povprečja, njegova lastna “vrednost” pa je lahko daleč stran:

  • ste tudi vi imeli v oktobru 2013 neto plačo 999,99€ kolikor je znašalo povprečje v Sloveniji? Zelo verjetno ne, razen zaradi zanimive številke.
  • ste tudi vi, ki to berete, stari 41 let in 4 mesece, koliko je povprečna starost Slovencev? Verjetno ne.
  • so vsi moški res enaki? 🙂

Na tem mestu naj bo zaključek te objave samo nauk, da posameznik v neki skupini ni nujno najbolj goreč predstavnik te skupine in da moramo biti previdni pri posploševanju in obsojanju. Še posebej, če je lahko žaljivo.

p.s.: mogoče bom po novem začel govoriti, da se ukvarjam s spletnim marketingom, kar je moja druga dejavnost. Glede na to, da večina ljudi ne ve, kaj točno to sploh pomeni, bodo odzivi bolj prijazni.

p.s.2: če bi vseeno radi, da vas napizdim pri zavarovanju 🙂