6 razlogov zakaj čisto vsak potrebuje Facebook stran

Že zelo dolgo se spravljam napisati objavo zakaj bi moral čisto vsak imeti blog oz. spletno stran, a kot kaže bom prej napisal za Facebook stran, glede na lep primer iz prejšnjega tedna.

Članke Dejana Steinbucha berem že kar nekaj časa, vsaj takrat, ko jih zasledim. Pred dobrim letom me je prijatelj napotil na njegov članek o Kambodži “Romanje na začetek spomina”, ko sem se tudi sam odpravljal tja. Pred dnevi pa sem prebral njegov članek o Davosu.

Zanimivo je, da sem tudi tokrat prišel na njegov članek preko Facebooka, saj je prijatelj, ki je delil njegov članek, tudi njegov prijatelj.

Kljub temu, da spremljam Finance in Siol.net, kjer objavlja članke, jih pač vseeno veliko krat spregledam. Zato sem se tokrat odločil, da ga pogooglam oz. pofacebookam (če ta izraz ni obstajal, obstaja zdaj 🙂 ), da se naročim na njegove objave. Hitro sem ugotovil, da bloga (več) nima, kakor tudi nima Facebook strani.

Glede na to kako enostavno je postaviti Facebook stran in koliko dobrih stvari lahko iz tega nastane, mi ni bilo jasno zakaj je nima:

 • ljubitelji njegovih člankov točno vedo, kje bodo našli nove članke
 • zaradi “skupine oboževalcev” bodo tudi njegovi novi članki malo bolj brani, saj jih ne bodo spregledali
 • ima prodajni kanal za kaj drugega, npr. knjigo
 • ne dobiva nadležnih povabil za Facebook prijateljstva, ljudi ki jih ne pozna

Primera dobre in slabe Facebook strani

Kot nalašč sem te dni zasledil dve Facebook strani. Ena je primer dobre strani, kjer se vidi, da se na strani dela. Na drugi pa se ne dela nič, a se je kljub temu nabralo kar nekaj oboževalcev. Začnimo s slabšo.

https://www.facebook.com/pages/Natalija-Bratkovi%C4%8D/174012552648530

Natalija Bratkovič ima Facebook stran, ki ima zdaj, ko to pišem, 3.776 lajkov. Če ne bi bilo na njej kar nekaj njenih “osebnih” slik, sploh ne bi verjel, da je stran res naredila ona, saj:

 • nima Timeline slike
 • nima svojega opisa
 • objavlja zelo redko

Kljub temu takšno število lajkov ni zanemarljivo in v kolikor se bo enkrat odločila, da iz tega nekaj naredi, ne bo začela iz nule, ampak vsaj iz 3.776. Če štejemo, da je en lajk vreden 10 centov, je to 377€ prihranjenih evrov.

Na drugi strani pa je psihoterapevt Zoran Milivojević.

https://www.facebook.com/pages/Zoran-Milivojevi%C4%87-psihoterapeut/190718774275896

On pa ima zdaj 43.780 lajkov.

Tudi on objavlja članke v slovenskih časopisih, kakor tudi v drugih. Prav tako ima različna predavanja.

Med drugim dela to, kar mora vsak avtor, umetnik, … svoje delo predstaviti. Tako vsak svoj članek omeni tudi na Facebook strani in doda povezavo. Tudi svoja predavanja omeni, kar sigurno pripelje dodatnega gosta.

Tudi kakšnih deset knjig več bo prodal, ko bo svojo novo knjigo predstavil vsaj 43.781 oboževalcem (dejansko se mu je v tej minuti eden pridružil).

Nazaj k naslovu.

6 razlogov zakaj mora imeti vsak svojo Facebook stran

Ne rabite biti taki mojster pisanja, da bi lahko imeli svojo Facebook stran. Tukaj je nekaj razlogov (da ne bo več izgovorov) zakaj si jo morate postaviti:

 1. Je brezplačno – zdaj niti tistih 10€ za domeno več ne more biti izgovor.
 2. Enostavna postavitev – vsak jo postavi v petih minutah, brez predznanja.
 3. Enostavna delitev – objave na Facebook strani je najlažje deliti naprej.
 4. Aktivnost po želji – če ste na njej aktivni ste, če ne, ne. Poglejte zgornja primera.
 5. Poljubna tematika – stran lahko imate na kakršnokoli temo, ki vas zanima.
 6. Potencial za prihodnost – tudi zaslužek

Kljub temu, da je vsak od njih dovolj tehten razlog, mislim, da je najpomembnejši ravno poljubna tematika. Če vas zanimajo hitri avtomobili, objavljajte o tem, če vas zanimajo modni trendi, dajte o tem. Pomembno je, da vas stvar zanima, saj boste le tako lahko objavljali skozi daljše obdobje in tako z relativno malo dela pridobili “skupino oboževalcev”.

Kjer je skupina oboževalcev, pa je priložnost za marsikaj.

Tudi pri meni so nekatere strani za čisti hec, kot npr. nagradne igre, nekatere pa z malo bolj resnimi nameni: Vodič.com

Je še kak razlog, da nimate Facebook strani na svojo najljubšo temo ali poslovno stran?

Si objava zasluži vaš lajk ali delitev?

Vir slike: Jeff Bullas