Kako prenesem blog ali spletno stran na novo gostovanje

Vsakič, ko moram prenesti kakšno spletno stran ali blog na novo gostovanje, moram vedno znova iskati navodila, kako se to naredi. Tako sem se odločil, da napišem objavo z jasnimi navodili, da naslenjič ne bom iskal, mogoče pa koristi tudi kateremu od vas.

Glavna prednost tega postopka je, da je spletna stran cel čas on-line, tako da noben obiskovalec ne pride na “under construction” stran.

O novem gostovanju sem že pisal tukaj. Hostgator se je izkazal za odlično gostovanje in ga priporočam tudi ostalim, ki želijo hitro in cenovno ugodno gostovanje z odlično podporo.

Gre za prenos WordPress bloga oz. spletne strani, ki je najbolj razširjena platforma za spletne strani in na katerem so postavljene vse moje strani. Za samostojen prenos  priporočam osnovno znanje FTP programa in phpAdmin.

  1. Naredimo varnostno kopijo svoje SQL baze, ki zajema vse naše tekste, slike, povezave itd. To lahko naredimo na različne načine, najlažje je s vtičnikom wp-db-backup.
  2. Na novem gostovanju dodamo novo domeno (enako ime domene, kot na starem) in s FTP programom prenesemo celotno mapo iz starega na novo gostovanje.
  3. Na novem gostovanju v PHP Admin ustvarimo novo SQL bazo in jo uvozimo iz naše varnostne kopije (korak 1).
  4. V datoteki wp-config.php spremenimo (vpišemo) podatke o novi SQL bazi.
  5. Pri registrarju domene spremenimo vpisane strežnike, da kažejo na novo gostovanje in počakamo, da se osvežijo (lahko traja tudi 24h).
  6. Finito!

(Preverite, če so se prenesle tudi slike, saj se včasih lahko pojavijo težave pri prenosu slik in albumov. V nasprotnem primeru jih še 1x dodajte.)

Kakšno vprašanje ali napaka? Let me know…