Prodajte fotografije s telefona in zaslužite ali kako se je Mascarpone torta plačala sama

Pred časom sem naletel na zanimivo stran Clashot.com, kjer lahko vsak doda svoje fotografije s telefona, stran pa jih ponudi v prodajo. Stran je del skupine Deposit photos, ki je ena izmed večjih strani za nakupe fotografij za uporabo.

Za hec sem se registriral, naložil nekaj slik in na to pozabil.

Čez čas pa začnem dobivat emaile, da se moje slike prodajajo. 1, 2, 3, …

Ker sem na vse skupaj že malo pozabil, sem šel ponovno pogledat kaj se dogaja in opazil, da stvar deluje celo malo boljše, kot sem mislil.

Glede na to, da s telefonom delam kar veliko fotografij, sem se odločil, da moj porfolio maksimalno razširim in vidim, kaj se bo zgodilo v roku enega leta.

Kako deluje

Za registracijo si morate na telefon instalirati aplikacijo Clashot in vse skupaj v nadaljevanju urejate kar preko nje. To je zelo priročno, saj lahko tako slike dodajate kar sproti, ko imate čas.

Ko naložite izbrane slike, vam jih morajo odobriti (meni so do zdaj vse) in nato jih oni prodajajo na strani Clashot za spletno uporabo in, tiste malo boljše, na Deposit Photos za vse vrste uporabe.

Preden date odpoved …

Preden date šefu odpoved še nekaj besed o zaslužku.

Na omenjenih straneh bodo vaše fotografije prodajali za 0,99$. Vaš zaslužek je 44% od prodaje, kar pomeni 0,44$ na prodano fotografijo.

Glede na to, da na teh straneh prodajajo različne oblike licenc, pa lahko z eno prodajo fotografije zaslužite do 35$. (ne preveč računat na to)

Lahko objavim svoje selfije?

Na žalost moram biti jaz tisti, ki vam bo povedal, da se vaši selfiji ne bodo prodajali.

Glede na to, da veliko fotografiram hrano, sem na začetku dodal pač fotografije različne hrane in mogoče bil toliko bolj presenečen, da so se začele prodajati. Mascarpone torta zgoraj (čeprav po moje zelo slaba fotografija) je prinesla že več kot je stala.

Večja verjetnost za prodajo je, če fotografirate takšne stvari, ki jih večina drugih ne more, saj v tem primeru ni takšne konkurence.

To pomeni lokalne stvari.

Mascarpone torto lahko slika čisto vsak po celem svetu.

Občasno pošljejo tudi povpraševanje, če imate kakšne fotografije po katerih je veliko povpraševanje.

Nekaj predlogov:

  • Festival Lent
  • Stara vinska trta
  • kakšen hrvaški otok
  • Blejsko jezero

Vseeno se je potrebno pri fotografijah potruditi, saj to nekdo kupuje, da bo objavil in slabih fotografij se ne želi objavljati.

Fotografije lahko pred tem tudi obdelate z Instagramom ali podobnimi programi, vendar previdno s filtri, da ne bodo slike nerealne.

Fotografije je priporočljivo tudi čim bolj podrobno opisati (v angleščini).

Prav tako se je pametno povezati z drugimi, ki nato vaše nove fotografije tudi like-ajo in so spet bolj izpostavljene. Če se boste prijavili, se povežite tudi z mano.

Money tip za na konec

Ni nujno, da fotografije naredite s telefonom. Lahko jih tudi s fotoaparatom, jih naložite na telefon in nato na aplikacijo.

Klikni Share, če ti je bil članek všeč ali Like, če bi pojedel/a zgornjo torto 🙂

Update: Stran je na žalost nehala delovati 🙁