Optimizacija strani

Optimizacija spletnih strani ni samo način oglaševanja, ampak je nekaj kar stran potrebuje, da vas bodoče stranke sploh najdejo. Predstavljajte si gostilno po imenu Lakota, ki ima tudi spletno stran. Gremo na iskalnik in iščemo po ključni besedi ‘gostilna Lakota’, in ne najde spletne strani te gostilne. Kaj nam potem spletna stran pomaga če je stranke ne najdejo.

Optimizacija strani je postala nujno zlo, ki ga, hočeš ali nočeš, potrebuje večina spletnih strani. Nekatere lahko naredijo učinkovito optimizacijo že za nekaj sto evrov na leto, nekaterim pa ne zadostuje par sto evrov na mesec. Vse je odvisno od konkurence oziroma zasedenosti trga ter pa izvajalca. Imamo veliko različnih podjetji ki se ukvarjajo z optimizacijo, nekateri zaračunavajo samo glede na pozicije, nekateri samo pavšalno, drugi pa kombinirajo. Prav tako se zelo razlikuje tudi učinkovitost, zaradi tega je zelo pametno, kot pri vsakem podjetju, pogledati reference in se na podlagi tega ter cene, odločiti katero podjetje bo delalo optimizacijo za vaše spletno mesto.

Seveda pa optimizacija sama po sebi ne zajema samo uvrščanja na iskalnikih, ampak tudi urejene tekste in slike, ki obiskovalce prepričajo da še naprej brskajo po spletni strani. Nič nam ne pomaga prvo mesto na iskalnikih, če obiskovalec pride na neurejeno spletno stran ki je oblikovno zelo slaba, ali pa nima na spletni strani tistega kar je obiskovalec sploh iskal.

Torej optimizacija je celoten proces prilagoditve spletne strani in iskalnikom, prav tako pa tudi obiskovalcem ki preko iskalnikov in drugih virov pridejo na našo spletno stran.