Mobilni internet – primerjava ponudnikov

Glede na to, da bom kmalu zamenjal internetnega ponudnika, sem malo pogledal kakšna je ponudba za mobilni internet. Internet bom potreboval na dveh lokacijah, tako da bi bil mobilni internet odlična rešitev, saj ne bi plačeval dveh naročnin. Prav tako bi lahko dostopal do interneta kjerkoli in ne samo na teh dveh lokacijah. Sliši se dobro, pa da vidimo.

Hitro sem ugotovil, da je ponudba skoncentrirana pri Mobitelu in Simobilu. Pojavil se je tudi T-2. V tabeli sem zbral nekaj osnovnih podatkov o paketih in ponudnikih.

Ponudnik Paket Prenos

Cena

Opombe
Mobitel Internet neomejeno Neomejen

29 €

Lenovo Thinkpad 500 + L za 199 €
Mobitel Itak internet L 5 GB

13,90€

Za mlade med 15. in 30. letom
Mobitel Internet L 1 GB

20,86€

Mobitel Internet M 100 Mb

8,35 €

Simobil Unlimited Neomejen

19 €

Simobil Freestyle 10 GB

30 €

Dell Inspiron Mini 9 za 1 €
Simobil Plus 10 GB

15 €

Simobil Osnovni 100 Mb

6 €

T-2 Mobilni internet Neomejen

10€

Omejena uporaba
Vir: spletne strani ponudnikov

Zraven tega je potrebno kupiti podatkovno kartico ali USB-modem. Pri Mobitelu stane pri sklenitvi ali podaljšanju naročniškega razmerja za 24 mesecev od 9€ naprej, odvisno od paketa.

Pri Simobilu stane ob sklenitvi ali podaljšanju za 24 mesecev podatkovna kartinca od 1€, USB modem pa od 20€, odvisno od paketa. Simobil prav tako zaračunava 12€ priključnine.

Pri T-2 stane USB modem 157€. Pri T-2 je omejena uporaba na Ljubljano, Maribor, Koper, Kranj, Novo Mesto, Celje in Šenčur. Trenutno pokrivajo 35% prebivalstva Slovenije.

Mobilni internet lahko pri Mobitelu in Simobilu tudi brezplačno preizkusite.

Tudi sama hitrost je odlična, saj je pri Mobitelu do7,2Mb/s, pri T-2 do 7/2 Mbps (download/upload), pri Simobilu pa ga primerjajo z 2Mbit/s prenosa na fiksnem omrežju.

Ob enem opozarjajo, da je dejanska hitrost odvisna od vremena, reliefa, pokritosti signala in drugih dejavnikov.

Še vseeno se mi je zdelo, da je to predobro, da bi (že) lahko bilo res in sem malo pobrskal po internetu, da bi našel izkušnje uporabnikov.

Našel sem članek na Žurnalovi strani (ki je sicer star več kot eno leto), kjer so naredili test. Mobitel, ki je bil na testu nekajkrat hitrejši od Simobila, je v povprečju odpiral Žurnalovo stran 20 sekund (povprečna hitrost 80 do 90kb/s. Doma imam “osnovno” hitrost (1,5Mbs) in mi Žurnalovo stran odpre v 2 sekundah.

Tudi Nuša je testirala internet v Ljubljani in se na koncu odločila za njega “za prvo silo”.

V praksi se tako mobilni internet še ne obnese najboljše. Tako sem se odločil, da raje sklenem dva razmerja in poskrbim za hitro povezavo.

P.S.: Kljub temu pa me misel na mobilni internet še vedno mika, tako da ga bom mogoče šel preizkusit. In mogoče naslednjo objavo napišem z vrha Pohorja. 🙂

Ima kdo od vas izkušnje  z mobilnim internetom?