Kako povečati učinkovitost na internetu

Internet in s tem povezana socialna omrežja, You Tubi, Izklopi, forumi in podobne stvari so zelo zabavne in tudi koristne stvari. Vsaj do takrat, ko je to v mejah normale. Problem pa je, da se veliko krat ne zavemo, koliko časa realno preživimo na Facebooku, gledamo enake (podobne) videospote na You Tube ali zadnje zanimivosti iz ruskega “Fail” programa. Če je s spletom povezano tudi naše delo, ga seveda ne moremo kar izklopiti, ampak moramo najti druge načine, da omejimo našo prisotnost na teh straneh.

Pred dnevi sem malo gledal vtičnike za omejevanje “nepotrebnih strani” in s tem povečanjem učinkovitnosti pri delu in izbira je zelo velika. Za začetek si lahko izberete števec, koliko časa porabite na katerem socialnem omrežju in si potem izračunate kakšna bi bila korist, če bi 80% tega časa počeli raje kaj bolj koristnega.

Stay Focused za Chrome

Kot rečeno, obstaja veliko različic. Jaz sem se na koncu odločil za Stay Focused in sem z njim zelo zadovoljen. Po dnevih si lahko omejite, koliko časa lahko preživite na straneh, ki jih označite kot “tiste za bluzenje”. Po potečenem času dostop več ni mogoč, do naslednjega dne ali druge omejitve, ki si jih nastavite. Lahko si blokirate tudi vse strani. Zanimiva funkcija je tudi kjer omejite čas na straneh, kjer dejansko ne preživite veliko časa, ampak na z njimi povezanimi stranmi (primer je Izklop.com, ker več časa gledate strani na povezavah, ki ste jih našli na Izklopu).

10 minut na dan!

Ker imam še veliko nedokončanih projektov, sem začel zelo strogo in sicer samo 10 minut na dan za Facebook, You Tube, Izklop in še nekaj drugih strani, kjer se izgubi največ časa. Za Facebook sicer ta omejitev ne velja na telefonu, a tam, tako ali tako preživimo manj časa, kot pred računalnikom. Vsak, ki se ukvarja s Facebook stranmi seveda mora čas preživeti tudi tam. V tem primeru si lahko damo več časa, še boljši predlog pa se mi zdi, da si čas namenjen temu omejimo samo na določen čas v dnevu ali pa si izberemo samo en dan v tednu, ko bomo delali na FB straneh.

Danes, ko je bil komaj drugi dan, sem pozabil zapreti eno izmed strani in tako že takoj zjutraj ostal brez mojih 10 minut. Ampak sem preživel! In tudi učinkovitost se je povečala.

Kaj se zgodi, ko čas poteče?

Čez ekran se ti izpiše “Ali ne bi raje delal kaj bolj pametnega?” Odgovor je seveda znan.

Glede na to, kako dolgo že nisem napisal kaj na blogu, verjetno tudi te objave ne bi bilo, če si ne bi vklopil tega vtičnika.

Kako ste vi povečali svojo učinkovitost na internetu?