Kako hitro na vrh Googla

Spomnim se, da sem imel pred nekaj časa na mojem blogu neke izzive, ki so že tako dolgo nazaj, da niti ne vem o čem so bili. Včeraj pa je padla ideja za n0vo spletno stran in se mi je postavilo vprašanje:

Kako hitro lahko pridem v Googlu na prvo stran rezultatov?

Kot je že splošno znano, če te ni na prvi strani rezultatov v iskalniku (in tukaj močno prevladuje Google), vas preko iskalnikov ne bo našel praktično nihče (razen, če išče izključno vaše podjetje in vas iše po imenu). Glavna prednost spletnih strani, kot prodajnega kanala, pa je, da nekdo išče izdelek ali storitev, najde vaše podjetje med prvimi zadetki in tam to naroči.

Google se je v zadnjih letih kar precej spremenil. Še kakšna tri leta nazaj je dajal veliko prednost starim stranem, ki jih je smatral kot “uveljavljene”. Kasneje je to  spremenil, saj so ugotovili, da je praktično neuporaben za aktualne stvari, kjer so novice sveže in so potrebni hitri rezultati. Če se prav spomnim, je to bilo okoli smrti Michael Jacksona, ko si na to poizvedbo dobil neuporabne podatke, saj si dobil rezultate o njegovih pesmih, življenju, …., ljudi pa je zanimala samo situacija, ki se je takrat odvijala okoli njegove smrti. Z uveljavitvijo socialnih omrežij in (verjetno) še posebej Google+ se je to bistveno spremenilo in lahko strani bistveno hitreje pripeljemo med prve rezultate.

Spletni izziv št.2

In tako sem se včeraj odločil, da naredim spletno stran in jo poskušam kar najhitreje spraviti med prve zadetke. Prvi razlog je, da ugotovim, kako hitro je to sploh mogoče, kar bo uporabno tudi pri drugih straneh. Drugi razlog pa je ta, da bo tema strani trženje apartmajev. Glede na to, da smo že na sredini junija, gremo počasi že proti sredini turistične sezone, ko je iskanje najbolj pogosto. Nikomur ne koristi prvo mesto v decembru, ko noben ne išče apartmajev na morju.

Pomembna faktorja, ki vplivata na to, sta tudi število konkurenčnih spletnih strani in kvaliteta (prepoznavnost) teh strani. Glede na hitro analizo, je strani kar nekaj, vendar je kvaliteta bolj slaba. Tretje mesto bi tako moralo biti lahko dosegljivo, za prva dva pa se bom moral malo bolj potruditi.

Ker me še posebej zanima čas, sem si zadal rok 1. avgust, ko mora biti stran na prvi strani, vsaj na 5. mestu. Upam, da bo prej!

Domeno sem kupil včeraj.

Zdaj pa akcija!

p.s.: Sem preveril. Prvi izziv je bil uspešen 🙂