Kaj in koliko krat iščejo drugi v iskalnikih?

V kolikor vas zanima, kaj drugi iščejo v iskalnikih, lahko uporabite naslednja dva orodja.

Google

Keyword Tool External

Na strani oglaševalskega programa AdWords najdemo orodje, s katerim ugotovimo, koliko krat na mesec ljudje iščejo določene ključne besede. Iskanje lahko filtriramo glede na državo in jezik.

Zakaj je to pomembno?

Na tej strani pa lahko ocenimo, koliko bi približno stal zakup ključne besede za sponzorirane povezave. Cena je na klik.

Najdi.si

Pri Najdi.si si lahko (zraven Najpogostejša iskanja na Najdi.si) pomagamo z orodjem (na žalost ni več na voljo). Ker nam ne pokaže nobene statistike ni tako uporaben kot Google, kljub temu pa lahko opazimo nekaj zanimivega.

V kolikor malo spremljate besede, ki jih obiskovalci iščejo ugotovite, da “iščejo” tudi strani, ki jih že poznajo. Na Najdi.si iščejo Avto.net, 24ur.com, e-davki.durs.si, Zadovoljna.si, celo Google.com (Vse to v 2 min. spremljanja).

Gledanje teh iskanj vas lahko tudi pošteno nasmeji 🙂

Primeri dokazujejo, da so iskalci malo leni in se jim kurzorja ni premakniti 10 cm višje, da bi prišli direkt na stran. To ni nevarno pri uveljavljenih straneh, lahko se pa pojavi problem, če se določena stran “vrine” na prvo mesto. Z dobro optimizirano stranjo vam bodo speljali nekaj strank, čeprav so iskale točno vas.

Za to imam tudi dokaz, ki ga bom opisal v enem od naslednjih objav. 🙂

Najdete ga v članku Odpeljite stranke od konkurence.