Ali nas najdejo na prave ključne besede?

S pomočjo primera bom opisal, kako lahko izbor pravilnih ključnih besed za iskalnike pripomore k povečaju števila strank.

Primer:

Smo novi ponosni lastnik spletne strani za naš hotel po imenu “Medvedji brlog”. Od nastanka strani je minilo že več kot mesec dni, Google je poindeksiral našo stran in prišli so tudi vsi ostali “pajki”.

“Pajki” nimajo veze z medvedi niti s higijeno v naših sobah. S prehajanjem iz ene povezave na drugo, spleni iskalniki najdejo našo stran in jo vključijo v svojo bazo. Mreža = Pajki

V Google vtipkamo “Hotel Medvedji brlog” in paaaam, smo na prvem mestu, top pozicija.

Kljub temu po treh mesecih ugotovimo, da naša stran nima obiska in s pomočjo spletne strani nismo pridobili novih strank.

S pomočjo Googlovega orodja preverimo, koliko krat na mesec ljudje iščejo “Hotel Medvedji brlog” in ugotovimo, da skoraj nič. (Vsaka številka do 50 je rezultat našega iskanja, ko smo preverjali ali pokazali prijateljem. Še posebej v prvih mesecih. Odvisno tudi koliko prijateljev imamo 🙂 ).

Ključne besede na katere želimo optimizirati našo spletno stran je potrebno izbrati na podlagi analize kaj uporabniki iskalnikov iščejo v povezavi z našo dejavnostjo.

V našem primeru bi bil izbor ključnih besed kot: “Hotel na Dolenjskem” ali “Hotel Kočevje” primernejši, saj nam obiskovalci, ki že poznajo (nenavadno) ime našega hotela koristijo manj, kot tisti, ki iščejo prenočišče v okolici Kočevja.

Zavedati se moramo, da kar 79% uporabnikov pogleda samo prvo stran z zadetki v iskalniku, približno 50% klikov pa je narejenih na prve tri pozicije.

Uspeh spletne strani je odvisen od izbora ključnih besed in optimizacije spletne strani nanje.