Time management

V sredo 10.12.08  sem bil na mini predavanju o Time managementu (upravljanje s časom). Organiziral ga je Zavod Mladi Podjetnik, vodil pa Robert Rolih (Uspeh d.o.o.).

Hiter povzetek predavanja po alinejah:

  • Ceni svoj čas!
  • Zavedati se moramo, da je naš čas zelo dragocen.
  • Naučii se moraš stvarem reči NE.
  • Bistvo upravljanja s časom je, da si produktiven, ne zaposlen.
  • Ločiti med tem, kaj je nujno in kaj pomembno.
  • Potrebno je biti usmerjen v produkte, ne v proces.

Dejstvo je, da je upravljanje časa zelo pomembno, saj ga imamo vsi enako. Kljub temu nekateri z njim slabo ravnajo in se jim zdi, da nikoli nimajo časa. Pri svojem delu moramo biti usmerjeni v rezultate, produkte, cilje.

Ena izmed metod postavljanja ciljev. Cilji morajo biti:

S-pecific – točno določeni (prodati 10, namesto prodati več)

M-easurable – merljivi

A-ligned with values – v skladu z našimi vrednostami

R-ealistic – realistični

T-ime Bounded – časovno določeni

Pri vsakem cilju si zraven zapišite tri aktivnosti, s katerimi lahko začnete takoj, da bi uresničili svoj cilj. S tem ugotovimo, da sploh ni tako težko začeti. Pomembno pa je zapisati, cilje in aktivnosti.

Kot na večini seminarjev in predavanj dobimo veliko nasvetov kako stvari izboljšati. (Ker jih je mogoče preveč) po navadi ne naredimo nobenega. Zato se je veliko bolje skoncentrirati samo na en nasvet in tistega zagotovo vnesti v svoje življenje.

Jaz sem se odločil za “modifikacijo” TO DO LISTE. TO DO LIST je seznam stvari, katere moramo narediti naslednji dan, teden. Problem nastane, ko s svojega seznama naredimo najmanj pomembne in najlažje stvari. Zato si na vrh seznama naredimo okvirček in v njega napišemo dve najpomembnejši stvari za tisti dan. Zraven pripišemo “Če bom danes naredil samo ti dve stvari bom z dnevom super zadovoljen”. Seveda se lotimo najprej teh dveh stvari in jih DOKONČAMO!!!

V stilu SAVE THE BEST FOR LAST te objave, nam je g. Rolih povedal, da so naredili raziskavo produktivnosti delavcev javne uprave. Ugotovili so, da delo, ki ga opravljajo 8 ur,  delavec iz gospodarstva naredi v 2 urah. Zraven tega so tudi ugotovili, da ves čas delajo, torej ne gledajo v zrak. Zato še 1x: Usmerjeni moramo biti v rezultate in ne proces.

Misel: Delo se skrči ali razširi, glede na čas, ki mu ga namenite. Parkinsonov zakon

Dodajte svoje komentarje ali se naročite na moj RSS.

P.S.: Že naslednji dan sem imel izkušnjo na občini, ko je gospod pred mano čakal že 15 minut. No skupaj sva ugotovila, da se “samo pogovarjajo” in oba sva končala v 5 minutah.

Kaj pa vaše izkušnje?

P.S.2: Teden pred tem sem bil na predavanju o direktnem marketingu za mala podjetja. Objava o tem še sledi.