Primerjava zavarovalnic – Preverjeno

Televizijo gledam zelo redko. Pred dnevom me je poklical prijatelj in mi povedal, da bo v oddaji Preverjeno primerjava avtomobilskih zavarovanj. Ker je to moje področje dela, sem si oddajo z zanimanjem ogledal.

(Na tem mestu bi morala biti povezava, ampak je namenoma ni.)

Kasko ali ne kasko? To je zdaj vprašanje.

Kasko ali ne kasko? To je zdaj vprašanje.

Do sedaj sem imel občutek, da se v oddaji Preverjeno lotevajo dokaj resnih tem, stvari raziščejo in podajo ugotovitve. Vsaj pri stvareh, o katerih vem bolj malo: lastninske pravice, delovske pravice, zdravstvo,… V prispevku o primerjavi zavarovalnic pa so navajali eno neumnost za drugo.

1. Imena zavarovalnic: Glede na to, da so obiskali kar nekaj zavarovalnic in pridobili izračune, zakaj potem niso navedli imen zavarovalnic. Ali ne bi bila to glavna dodana vrednost oddaje, da se razkrije, katera zavarovalnica je bila v tem primeru najboljša? Ne pa da se govori o zavarovalnici A, B, C,…

Prispevek me je spomnil na  primerjalne PR članke (jaz jim pravim kupljene), ki se pojavljanjajo (največkrat) v brezplačnih časopisih in ki nimajo veze z realnostjo.

Predlog: Potrošniki bodo pridobili komaj takrat, ko se bodo navajala imena zavarovalnic (ali drugih podjetij, ki se jih primerja). Zakaj bi zavarovalnice nižale cene, če pa se ne ve, o kom se pogovarjamo? Konkurenca se bo večala komaj takrat (in s tem nižale in izenačevale cene), ko bodo zraven takšnih in pododbnih analiz tudi imena.

2. Vrste zavarovanj: Primerjali niso enakih zavarovanj. Ali je potem sploh smiselno delati primerjavo? In tako je najcenejša zavarovalnica C. Aja, samo ima 4% odbitno franšizo (o tem malo več kasneje). Celo Karin iz prispevka, ki pravi:  “da bi potrebovala vsaj en teden intenzivnega dela”, bi lahko pazila, da bi na koncu pridobila izračune za enaka zavarovanja.

Predlog: Primerjava enakih zavarovanj – polni kasko s krajo in enako odbitno franšizo.

3. Odbitna franšiza: Dramatiziranje o tem, da polni kasko, ne vsebuje vseh škod. Seveda ne morejo imeti vse zavarovalnice (kakor tudi druga podjetja) enakih produktov.

Predlog: Razlaga dobrih in slabih lastnosti odbitne franšize.

4. Gosti: Seveda tudi ta prispevek ni minil brez izjav malo zmedenih, nezainteresiranih ljudi iz ulice. Kaj bi kaj vi povedali, ko vas sredi ulice napadejo in zahtevajo odgovore na to, kaj je odbitna franšiza, ali kdo je bil prvi rimski cesar? Bolj “zanimiv” odgovor boste dali, večja je verjetnost, da se pojavite v oddaji. In ne, gospod, nimate 50% odbitne franšize, tudi 3% ne more biti, gospa. 🙂

Predlog: Nehajte s tem.

Kaj je odbitna franšiza?

Odbitna franšiza je soudeležba zavarovanca pri škodi. Meri se v procentih od nove vrednosti vozila in lahko znaša 0%, 1%, 2%, 4% in 8%. V kolikor se odločite za 1% odbitno franšizo, to pomeni, da boste stroške do 1% nove vrednosti avtomobila nosili sami, v kolikor pa bodo višji, se vam ta znesek odbije od ocenjene škode.

Odbitna franšiza ime dobre in slabe lastnosti, tako za zavarovanca kot za zavarovalnico. Zavarovalec pridobi z manjšo premijo zavarovanja in izgubi v primeru, da bo moral plačati nekaj iz svojega žepa v primeru škode. Zavarovalnica pa pridobi s tem, da se ne uveljavlja vsaka mala praska, izgubi pa seveda z manjšimi prihodki, premijami.

In to je tudi glavni namen odbitne franšize. Da se izločijo mali zahtevki, ki bi povzročali veliko dela za 30€ odškodnine. Tudi za prometni prekršek vas sprejme sodnik za prekrške in ne osem članska porota, ki bo odločala o vašem prekršku.

Za konec pa si poglejmo še na konkretnem primeru kakšne so razlike pri ceni kaska z različnimi odbitnimi franšizami. Uporabili bomo novi avto Renault Clio III 16V GT, torej letnik 2009,   z nabavno vrednostjo 15.000€. 1% odbitna franšiza bi pomenila, da škodo do 150€ krijete sami, pri škodi 3.000€ pa se vam odbije znesek 150€. Pri 2% OF je to 300€ itd.

Primer velja samo kot ilustracija, saj na končno ceno vpliva še kar nekaj faktorjem. Predstaviti želim samo razmerja med cenami.

OF

Soudeležba

Cena

0%

0€

821€

1%

150€

622€

2%

300€

519€

4%

600€

481€

8%

1200€

375€

Kot se vidi je največja razlika v ceni ravno med 0% in 1% OF, kar potrjuje mojo razlago, da je glavni namen odbitne franšize zmanjšanje števila malih zahtevkov. Prav tako je razvidno, da je razlika med 1% in 4% OF 141€ in da je primerjava v oddaji bila neuporabna.

Naj vas povabim še na spletno stran UgodnoZavarovanje.si, kjer si lahko naročite brezplačni izračun avtomobilskega zavarovanja. (<- klikni tam)  Stran dela 99,9% časa, vsaj tako zagotavlja ponudnik gostovanja in ja, to lahko delamo cele dneve. Zato to delamo, za vas. Z veseljem vam bomo odgovorili tudi na vprašanja. (za tiste, ki so gledali prispevek)