Primerjava ponudnikov interneta – ni potrebna

Prejšnji mesec sem napisal objavo s primerjavo ponudnikov mobilnega interneta.  V njej sem na koncu ugotovil, da v Sloveniji mobilni internet še ni tako dober, da bi se (že) odločil za njega. Glede na izkušnje tistih, ki ga uporabljajo, je primeren za kratke povezave in pregled emailov. Ni pa primeren za brskanje po spletu, gledanje videov ipd.

Tako sem ta mesec nameraval narediti primerjavo klasičnih ponudnikov interneta in se na podlagi tega tudi odločiti, katerega na koncu izbrati. Ker sem moral na hitro zamenjati ponudnika (da le ne bi bil en dan brez interneta, v kolikor bi mi ga stari izklopil) sem naredil hitro primerjavo in ugotovil, da poglobljena analiza ponudnikov sploh ni potrebna, saj eden zelo izstopa.

Odločil sem se za T-2.

Zakaj?

Že na prvi pogled se vidi, da je primerjava med ceno in hitrostjo na strani T-2. Enostavno ponujajo tri pakete z 1,4 ali 10 Mbps downloadom in približno 4x manjšim uploadom. Zelo hitro veš kateri je najbolj primeren (v kolikor to ni 10Mbps, se želje in potrebe seveda razlikujejo 🙂 ) Konkurenca (če že ponuja takšne hitrosti) ima višje cene.

Vendar pa cena/hitrost ni bil razlog, da sem se odločil za T-2. Glavna razloga sta drugje in sta zame bolj pomembna, kot (trenutno) razmerje cena/hitrost. In to sta:

  • Brez vezave
  • Brez dodatnih stroškov

Ali ni lepo nekaj preizkusiti, ne da bi se obvezal, da boš eno leto to uporabljal? V tem primeru lahko zelo hitro prestopiš k drugemu, v kolikor s tem ponudnikom ne bi bil zadovoljen. S tem se tudi ponudnik interneta mora bolj truditi za svoje stranke. Tako je tudi pri drugih nakupih. Ali niste bolj sigurni v nakupe, kjer lahko izdelek vrnete, če z njim niste zadovoljni, ali če vam na izdelek nudijo (daljšo) garancijo?

Evo vam modem, evo vam kable, se vidimo (verjetno) nikoli več.

Tudi na skrite stroške moramo biti pri vseh nakupih pazljivi. Veliko krat lahko pomembneje vplivajo na končno ceno. (Ob tem mi v glavi odmeva: Javni razpisi, javni razpisi, …)

Nisem ravno prepričan s čem ponudniki interneta upravičujejo dodatne, skrite stroške razen z manipuliranjem cene. Seveda so lahko modemi tudi brezplačni ali zelo znižani, a samo ob dvo letni vezani. Ne, hvala.

T-2 mi je brez dodatnih stroškov zagotovil vso potrebno opremo, da lahko uporabljam to, kar sem pri njih naročil. Ali se samo meni zdi to samoumevno? Modem, kable in TV sprejemnik.

V zadnjem času so v medijih na zelo slabem glasu, saj kar nekaj podjetij zahteva stečaj podjetja T-2 zaradi dolgov in težav s solventnostjo. Zadeve sicer ne poznam najboljše, ampak mislim, da do tega ne bo prišlo. In tudi če pride, to še ne pomeni konec sveta in takojšen izklop interneta, tako kot pišejo po nekaterih forumih.

Kako pa ste kaj vi zadovoljni s svojim ponudnikom interneta?