Odpeljite stranke od konkurence

Nekaj časa nazaj sem pisal o pravilni izbiri ključnih besed za optimizacijo spletnih strani in o kraji strank s pravilno optimizacijo. Na koncu sem tudi napisal, da imam dokaz, da je možno speljati nekaj strank, čeprav so iskale točno vas.

Pa si ga poglejmo.

Pred časom sem objavil nagradno igro Odpelji me v Portorož. Organizatorji so v ta nemen postavili spletno stran.

Opomba: Google (mogoče tudi Najdi.si) lahko vaše zadetke razvrsti drugače kot pri meni. Opisal bom rezultate, ki se prikažejo meni.

Google

Če kliknete tukaj, boste videli rezultate, ki jih servira Google na besedno zvezo “Odpelji me v Portorož“.

Pri meni zaseda prva štiri mesta povezava na mojo objavo o nagradni igri, na 5. mestu je stran od Vichy, ki je soorganiziral igro in podaril dodatne nagrade. O uradni strani ne duha ne sluha.

Najdi.si

Pri Najdi.si so zadetki nekoliko drugačni. Tukaj se uradna stran pojavi na prvem mestu. Kljub temu pa je kar 8 od 10. zadetkov na prvi strani povezanih z mojo objavo na tem blogu.

Besedna zveza “Odpelji me v Portorož” mi je tako pripeljala nekaj obiskovalcev, ki so iskali nagradno igro (saj so že vedeli ime).

V opisanem primeru je negativna posledica boljše pozicije v iskalniku manjša, saj iz moje strani vodi naprej na njihovo.

Veliko slabše bi bilo, če bi iskana stran prodajala izdelke ali storitve. V primeru, da bi ponujala partnerski program, ki bi partnerju, ki je kupca napotil na stran izplačala npr. 20% provizije, bi bilo podjetje ob vsaki prodaji 0b 20% prometa zaradi slabe optimitacije.

Druga možna negativna posledica je, da vam “boljše optimizirano podjetje” popolnoma odpelje stranke.

Primer:

Prodaja pizze v Ljubljani. Neka pizzerija iz centra Ljubljane se odloči, da bo optimizirala svojo spletno stran tudi na besedo “Pizzerija Bežigrad dostava”. Ob tem doda še napis “brezplačna dostava po Bežigradu” in stranka je njena. Tako bo pridobivala stranke tudi iz Bežigrada, kljub temu, da je mogoče njeno območje dostave bil samo center Ljubljane.

Podoben primer lahko opišemo za skoraj vsa podjetja.

Kdo pa vam krade stranke? Preverite in pridobite si jih nazaj!

Vam je bila objava všeč? Komentirajte jo, omenite jo na svojem blogu in dodajte link, lahko pa se celo prijavite na moj RSS.