Kako zmagati v oddaji Trenutek Resnice

V ponedeljek se je na TV3 začela oddaja Trenutek Resnice, ki jo vodi Jonas Žnidaršič. Oddaja je sama po sebi zelo enostavna (to dokazuje tudi scena – 2 stola in 1 zaslon), 21 vprašanj na katera mora tekmovalec odgovoriti po resnici in domov odnese 50kil €.

Kljub temu, da sem si oddajo ogledal že na nemški televiziji, sem bil presenečen nad vprašanji. Pravzaprav se pri tem arsenalu vprašanj (problemi otrok, pretepanje žene, kompleksi, pijančevanje) lahko spomnim še samo tri teme, da nekoga spravimo v neprijeten položaj:

  • Samozadovoljevanje
  • Homoseksualna nagnjenja
  • Nadrejeni

In potem se Jože zlaže na vprašanje “Ali se je prijavil na oddajo, da bi postal bolj slaven kot njegova žena Cirila? (zmagovalka Kmetije)

Zakaj?

Za odgovor je potrebna analiza ozadja oddaje. Tekmovalcu pred oddajo postavijo 60 vprašanj od katerih jih 21 uporabijo v oddaji. Med tem je seveda priklopljen na detektor laži. Na podlagi analize detektorja lahko poznavalec ugotovi pri katerih vprašanjih bo tekmovalec povedal resnico, bo zmeden in se bo zmotil – NE zlagal!

Jožetova reakcija po razglasitvi “neresnice” je pokazala, da se na vprašanje ni zlagal, ampak odgovora ni vedel. Podzavest je imela svoj odgovor.

Zakaj bi drugače priznal vsa grozna dejanja in se zlagal na tako neumno vprašanje?

V tem je tudi bistvo oddaje, s prvimi vprašanji, kar se da osramotiti tekmovalca, (to je dobro za gledanost – in prvo oddajo naj bi gledalo 40% gledalcev) in ga kasneje izločiti z zmedo v njegovi glavi. Na drugi strani pa tekmovalca žene naprej vedno višji znesek, ki se v zadnjih 4. vprašanjih dvigne iz 10.000 na 50.000€

In kako torej zmagati v oddaji Trenutek Resnice?

Menim, da je zmaga (50.000€) možna samo na dva načina:

  • Organizator pusti zmago zaradi višje gledanosti.
  • Na zadnja 4 vprašanja odgovorimo nasprotno, kot (mislimo, da) je res.

To je samo moje mnenje. Kakšno je vaše?